Melding

De huidige situatie

De drinkwater situatie in de plattelandsgebieden van Noord-Oost Thailand. Noord-Oost Thailand wordt de Isaan genoemd en is het armste gedeelte van Thailand. De bevolking bestaat voornamelijk uit boeren en de uitgestrekte akkers worden gebruikt voor het verbouwen van rijst, cassave, suikerriet eucalyptusbomen etc.
De mensen in deze regio en in andere delen van Thailand zijn sinds mensenheugenis afhankelijk van regenwater als hun voornaamste bron van drinkwater.
Bijna elk huis heeft wel een of meerdere zogenaamde Thai jars waarin tijdens het 6 maanden durende regenseizoen het regenwater opgevangen wordt.

          

Dit water wordt voornamelijk gebruikt als drinkwater.
Regenwater is met name in de plattelandsgebieden door afwezigheid van massale industriegebieden per definitie de beste bron van drinkwater.
Het water wordt middels de daken en regenpijpen naar de opvangtanks geleid.
Op de daken en in de goten begint echter direct al de vervuiling van het water als gevolg van uitwerpselen van vogels, reptielen, ratten en katten. Om ook over water te kunnen beschikken tijdens de 6 maanden per jaar dat het niet of nauwelijks regent, is de opslag voor een lange periode in de tanks nodig.

Regelmatig verdrinken er dieren zoals bijvoorbeeld hagedissen en vogels in de opvangtanks welke daar onder invloed van bacteriën tot ontbinding overgaan. Daarnaast zijn de tanks een broedplaats voor muggen en ander ongedierte.          

Op de scholen is de situatie exact hetzelfde maar dan in veel grotere opvangtanks.
Het water in de opslagtanks wordt na verloop van tijd steeds slechter van kwaliteit en pathogene bacterien planten zich voort.
Om van het water echt schoon en veilig drinkwater te maken is behandeling met speciale filters van belang waarbij het doden van pathogene bacterien de hoogste prioriteit heeft.
Meer hierover op de pagina "regenwater > filtertechniek".
Het komt echter ook voor dat een school ons vraagt een waterzuiveringsinstallatie te plaatsen maar dat de school niet over voldoende opslagcapiciteit beschikt voor het regenwater.

          
Tot nu toe is het zo dat in een dergelijk geval de school in het droge seizoen het ongefilterde regenwater verbruikt als zijnde drinkwater.
Daarna worden de opslagtanks door een grote tankwagen volgepompt met water uit een in een rijstveld gelegen vijver, of men schakelt over op het drinken van leidingwater dat ook afkomstig is uit een vijver of wordt opgepompt uit een ondiepe grondbron.
In beide gevallen is het water niet of nauwelijks gezuiverd en bevat veel pathogene bacterien en chemicalien.
In geval van leidingwater wordt er door sommige dorpen chloor aan toegevoegd, iets dat zeer schadelijk is voor de gezondheid.
Meer hier over op de pagina "grondwater".

          


De grote watertanks verkeren vaak in slechte staat en zijn slecht onderhouden.
Vaak zijn ze niet goed afgesloten of ontbreekt het deksel volledig waardoor nog makkelijker veel vuil in de tanks terecht komt.
Dode hagedissen, muggenlarven, kikkers, ratten en andere dieren worden regelmatig aangetroffen alsmede ander vuil zoals bladeren van bomen.
Op de daken lopen ratten, katten, vogels en andere dieren die daar hun ontlasting deponeren.
Alles spoelt in de regentijd rechtstreeks de opvangtanks in waar het vervolgens maanden staat te broeden in de warmte van de Thaise zon.
Onderaan de opvang- en opslagtank zit een klein kraantje waarvan de kinderen rechtstreeks het ongefilterde water drinken.
Testen wijzen uit dat het water coliform bacterien bevat waaronder E.coli.
Op de scholen waar HOAT waterfilters heeft geplaatst rapporteren de leraren een lager ziekteverzuim dan voorheen.

          


 

© Copyright